Deși este promovată ca o convertibilă, Evolio X8 nu face parte, după părerea mea, din această categorie. Este un dispozitiv care se adresează celor care doresc un terminal pentru consumul de conținut multimedia, dar care dispune de o tastatură Bluetooth, fapt care îi conferă un plus la capitolul productivitate.
Evolio X8 Fusion nu este o convertibilă în adevăratul sens al cuvântului deoarece tableta se așează în tastatură, dar nu dispune de un sistem de prindere care să ofere o priză solidă astfel încât în mod laptop ansamblul să poată fi manevrat fără ca cele două elemente să se desprindă. Mai mult, conectată la tastatură, tableta nu se încarcă de la aceasta, așa cum e în cazul convertibilelor adevărate.
ECRANUL. Nu impresionează prin specificații, dar este de calitate foarte bună. Culorile afișate sunt frumoase, unghiurile de vizualizare largi, iar contrastul ridicat. Ecranul, care folosește tehnologie IPS, are o diagonală de 7,85 inci (19,93 cm), rezoluție de 1.024 x 768 pixeli și o densitate de 163 ppi. Prin comparație, modelul mai ieftin cu ecran mai mic, de 7 inci, Evolio X7, pe care l-am prezentat recent, oferă o rezoluție mai bună, de 1.280 x 800 pixeli, și o densitate de 216 ppi. Ecranul de pe X8 este similar cu cel de pe modelul GOCLEVER ORION 785 (rezoluție de 1.024 x 768 pixeli, diagonală de 7,85 inci), prezentat și el la această rubrică.
La X8, formatul imaginii este 4:3, acest lucru eliminând în mare parte necesitatea rotirii ecranului pentru a vedea mai bine conținutul de pe un site sau dintr-un document. Totuși, acest format al ecranului îi va nemulțumi pe cei care vor urmări pe tabletă filme în format HD widescreen.
X8 nu vine cu folie de protecție a ecranului preinstalată, așa cum este cazul modelului X7 (Update: Evolio susține că modelele noi vin cu această folie preinstalată. La modelul prezentat protecția s-a pierdut).
DESIGN. Tableta, elegantă, solidă și bine construită, are o grosime de doar 6,8 mm și o greutate, fără tastatură, de 300 de grame. Carcasele tabletei și tastaturii sunt realizate din aluminiu, fapt care dă senzația de produs premium. Aluminiul cu suprafață mată se murdărește ușor, fiind necesară curățarea periodică.
Pe marginea de sus găsim butoanele de On/Off și de volum. Pe partea din stânga se găsește slotul pentru card microSD. Acesta nu este acoperit și există riscul să intre praful pe acolo sau cardul să fie pierdut în cazul în care se desprinde din mecanism. Pe marginea de jos sunt jack-ul audio universal de 3,5 mm, mufa de încărcare microUSB (cu capacitate maximă de 32 GB), portul mini HDMI, un slot de reset și microfonul. Difuzorul este poziționat la baza ecranului, pe mijloc.
La fel ca și la Evolio X7, butonul de reset fizic, apăsat cu ajutorul unui ac prin acea mică gaură, repornește tableta în cazul în care se blochează (lucru care nu s-a întâmplat în cele câteva zile în care am folosit tableta), dar nu șterge aplicațiile instalate de utilizator și nici setările.
Tastatura, care are și rol de protecție pentru ecran atunci când tableta nu este utilizată, are carcasa realizată tot din aluminiu. Având dimensiuni mici, folosirea tastaturii este obositoare pentru perioade mai lungi de timp, mai ales pentru cei cu mâini mari. Aceasta oferă, însă, o rapiditate mai mare în scris decât tastatura software și este foarte utilă pentru redactarea unui e-mail, actualizarea stării pe Facebook sau WhatsApp. Tastatura are două butoane: cel On/Off și cel de conectare via Bluetooth.
PERFORMANȚĂ. Tableta se mișcă bine, datorită procesorului quad-core RK3188T de 1,4 GHz. Cipul este unul din cele mai bune disponibile pentru dispozitive mobile low-cost. Procesorul grafic Mali 400 este încă unul competitiv, deși a fost lansat în urmă cu doi ani. Memoria RAM este de 1 GB, iar capacitatea de stocare internă de 8 GB. Combinația de procesor și grafică face față la marea majoritate a aplicațiilor și jocurilor disponibile în magazinul virtual Google Play.
Dispozitivul rulează Android 4.2.2 Jelly Bean. Este vorba de o versiune curată de Android, fără prea mult bloatware. Aplicațiile preinstalate sunt: Aldiko – un e-book reader, ApkInstaller – pentru a instala aplicații încărcate pe card, Autovit – aplicație dedicată pentru telefoane și tablete cu Android, ES Task Manager – una dintre cele mai utilizate aplicații de tip task manager, Norton Mobile Security – soluție antivirus pentru Android (este un trial pe perioadă limitată) și PresaOnline – agregator de știri locale. Toate aceste aplicații pot fi dezinstalate în cazul în care sunt considerate a fi lipsite de necesitate de către utilizator sau dacă acesta dorește să le înlocuiască cu altele.
BATERIA. Deși este de capacitate destul de mare, de 3.900 mAh, oferă o autonomie modestă. X8 permite aproximativ patru ore de browsing web intensiv. Încărcarea completă durează în jur de 3 ore.
CAMERE. Aici nu sunt prea multe lucruri de spus, deoarece cele două camere sunt slabe. Cea principală are un senzor de 2 MP, iar cea frontală de 0,3 MP. Cum era de așteptat, nivelul de zgomot este ridicat, mai ales la pozele făcute în interior.
Evolio X8 Fusion poate fi comandată în magazinele online Evolioshop.com și eMAG.ro la prețul de 750 de lei.
SPECIFICAȚIILE PRINCIPALE:
Sistem de operare: Android 4.2.2 Jelly Bean
Ecran: IPS, diagonală de 7,85 inci, rezoluție de 1.024 x 768 pixeli, densitate163 ppi
Procesor: quad-core de 1,4 GHz
RAM: 1 GB
Grafică: Mali 400
Capacitate de stocare internă: 8 GB (plus slot pentru card microSD cu capacitate maximă de 32 GB)
Camere: principală de 2 MP, frontală de 0,3 MP
Baterie: 3.900 mAh
NE PLACE:
– Designul elegant, carcasa din aluminiu
– Dispune de tastatură fizică Bluetooth
– Ecranul IPS de calitate
– Prețul avantajos
– Grosimea de doar 6,8 mm
– Dispune de port mini HDMI
NU NE PLACE:
– Autonomia modestă
– Camerele slabe
– Nu dispune de modul GPS